wtorek, 19 lutego 2013

Zupa ogórkowa z groszkiem zielonym















Składniki:
1. włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
2. 5 ogórków kiszonych
3. puszka groszku
4. kilka ziemniaków
5. koperek
6. 2-3 ziarenka ziela angielskiego
7. listek laurowy
8. 2 łyżki śmietany


Sposób przyrządzenia:
Do wody wrzucamy włoszczyznę, ziele angielskie oraz listek laurowy i chwilę gotujemy. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zmiękną, to dodajemy ogórki starte na tarce i groszek. Nalewamy trochę zupy do kubka,rozrabiamy z dwoma łyżkami śmietany i wlewamy do zupy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy koperkiem. Zupę możemy podać z chlebem, bułką lub tostami. Ważne jest jednak aby najpierw ugotować ziemniaki a na koniec dodać ogórki, odwrotna kolejność spowoduje że ziemniaki po prostu nam się nie ugotują ;)

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz