Zachciało się nam fasoli!!!!! Nigdy jej nie przyrządzaliśmy, ale cóż do odważnych świat należy. SPRÓBUJMY!!!!!!! Ocenę pozostawiamy Wam:)
Składniki:
1. 300 g wędzonego boczku
2. 500 g pokrojonej w kostkę wołowiny
3. 3 ząbki czosnku
4. 1 zwyczajna cebula
5. 600 g fasoli jaś (namoczona w wodzie 3 godziny)
6. 190 ml koncentratu pomidorowego
7. 1 łyżka sosu Tabasco
8. 1 liść laurowy
9. pęczek świeżej natki pietruszki
10. przyprawy: tymianek, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, przyprawa do kuchni włoskiej
Sposób przyrządzenia:
Składniki:
1. 300 g wędzonego boczku
2. 500 g pokrojonej w kostkę wołowiny
3. 3 ząbki czosnku
4. 1 zwyczajna cebula
5. 600 g fasoli jaś (namoczona w wodzie 3 godziny)
6. 190 ml koncentratu pomidorowego
7. 1 łyżka sosu Tabasco
8. 1 liść laurowy
9. pęczek świeżej natki pietruszki
10. przyprawy: tymianek, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, przyprawa do kuchni włoskiej
Sposób przyrządzenia:
Pokrój boczek w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, żeby tłuszcz się wytopił. Posiekaj czosnek niezbyt drobno i dorzuć do boczku. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do reszty. Posiekaj w kostkę wołowinę i dorzuć na patelnię. Zamieszaj całość, posól i popieprz. Dodaj następnie liść laurowy, tymianek oraz majeranek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką i ostrą. Mieszaj w taki sposób, żeby mięso nie przywarło do dna. Co jakiś czas trzeba po prostu zerkać na patelnie. Gdy wołowina już będzie miękka należy dodać koncentrat pomidorowy i przelać całość do sporego garnka. Teraz dodajemy naszą uprzednio namoczoną fasolę. Podlewamy wodą ok. 1 litra i gotujemy ok godziny. Na koniec dodajemy dużą łyżkę sosu Tabasco. Najlepiej smakuje ze świeżym, ulubionym chlebem z masłem (np. mój to chleb indyjski).
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz