wtorek, 19 lutego 2013

Fajita
















Składniki:
1. dwie polędwiczki wieprzowe
2. papryka zielona i czerwona
3. 3 papryczki jalapeno
4. kilka pieczarek
5. cebula duża
6. kolendra, może być suszona
7. sól, pieprz



Marynata do mięsa:
1. 50 ml sosu sojowego
2. dwie łyżki oliwy
3. sok z połówki cytryny
4. główka czosnku 
5. garść świeżej kolendry, może być suszona



Sposób przyrządzenia:
Czosnek kroimy drobno, dodajemy sos, oliwę, sok z cytryny, kolendrę i na koniec mięso, odstawiamy na 1 godzinę. Kiedy mięso się "przegryzie" smażymy dodając po kolei papryki zwykłe, jalapeno, pieczarki, cebulę. Na koniec doprawiamy solą , pieprzem i kolendrą.



Propozycja dwóch sosów

Salsa pomidorowa

Składniki:
1. puszka dobrych pomidorów
2. 3 papryczki jalapeno
3. pół cebuli
4. łyżka oliwy z oliwek
5. kolendra
6. może być łyżeczka chili
7. sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy kolendrą.


Guacamole

Składniki:

1. dojrzałe awokado
2. 2 papryczki jalapeno
3. pól cebuli
4. jeden pomidor pokrojony w kostkę
5. łyżka oliwy z oliwek
6. kolendra, może być suszona
7. sok z połowy cytryny



Sposób przyrządzenia:
Awokado rozgniatamy widelcem z sokiem z cytryny, resztę składników drobno siekamy i mieszamy z awokado.



Fajitę podajemy z tortillą podgrzaną wcześniej dosłownie kilka sekund na patelni z obu stron. Obok stawiamy sosy, następnie nakładamy na tortille mięso, sosy i zawijamy w rulon.



Życzymy smacznego i super zabawy z przyrządzaniem  tego rewelacyjnego dania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz