wtorek, 19 lutego 2013

Kotlet mielony z surówką z czerwonej kapusty
















KOTLET STASZKOBRZUCHA:) Najlepszy takiiii dduuużżżyyyyy:)

Składniki:
1. pół kg mięsa mielonego( wieprzowo - wołowego)
2. jajko
3. dwie duże cebule
4. sól, pieprz
5. mąka
6. bułka tarta
7. pół główki  kapusty czerwonej
8. jedna marchew
9. dwie łyżki majonezu
10. sok z połówki cytryny

 
Sposób przyrządzenia:
Mielone - Mięso mielimy i dodajemy jajko. Podsmażamy cebulkę i odstawiamy na bok by ostygła. Dodajemy do mięsa bułkę tartą i jajka, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec usmażoną cebulkę. Mieszamy wszystko razem, dalej formujemy duże kotlety i smażymy. Jeśli kotlety są grube to trzeba je smażyć pod przykrywką na średnim ogniu cały czas zmieniając stronę. Można kotlety przekroić na pół gdy są zbyt grube, żeby w środku nie było niedosmażonego mięsa :)
Surówka - szatkujemy kapustę. Dodajemy sól i czekamy aż namięknie. Następnie ścieramy marchewkę i dodajemy do kapusty. Skraplamy połówką cytryny i dodajemy trochę cebuli posiekanej drobno. Na koniec doprawiamy pieprzem i dwoma łyżkami majonezu.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz