Muszę się trochę pochwalić, to MOJE POPISOWE DANIE;)))
Polecam, szczerze polecam !!!!!
Plusy: szybko, prosto i na temat :)
Minusy: nie można przestać jeść ;))
Składniki:
1. 1 kg skrzydełek
2. dwie duże łyżki masła
3. dwie duże łyżki miodu
4. przyprawy- papryka ostra, papryka łagodna, przyprawa do kurczaka złocista
Skrzydełka myjemy, czyścimy, osuszamy ręcznikiem i układamy w dużej misce. Posypujemy przyprawami, wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc, ale może też być na kilka godzin). Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i polewamy skrzydełka, które wcześniej przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 190 st. 1 godzinę (jeżeli mamy duże skrzydełka polecam piec ok. 1 h 20 min). Ja po pół godzinie odwracam skrzydełka, żeby zarumieniły się również z drugiej strony.
1. sałata lodowa
2. duży pomidor
3. ogórek zielony
4. cebula czerwona
5. papryka czerwona
6. kilka oliwek
7. ser feta
8. przyprawy np. do kuchni włoskiej
9. oliwa z oliwek
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pomidory, ogórki, paprykę i ser feta pokrojone w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do reszty. Na koniec wrzucamy kilka oliwek, posypujemy całość przyprawami i polewamy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz