wtorek, 19 lutego 2013

Skrzydełka w miodzie
















Muszę się trochę pochwalić, to MOJE POPISOWE DANIE;)))
Polecam, szczerze polecam !!!!!
Plusy: szybko, prosto i na temat :)
Minusy: nie można przestać jeść ;))

Składniki:
1. 1 kg skrzydełek
2. dwie duże łyżki masła
3. dwie duże łyżki miodu
4. przyprawy- papryka ostra, papryka łagodna, przyprawa do kurczaka złocista

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka myjemy, czyścimy, osuszamy ręcznikiem i układamy w dużej misce. Posypujemy przyprawami, wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc, ale może też być na kilka godzin). Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i polewamy skrzydełka, które wcześniej przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 190 st. 1 godzinę (jeżeli mamy duże skrzydełka polecam piec ok. 1 h 20 min). Ja po pół godzinie odwracam skrzydełka, żeby zarumieniły się również z drugiej strony.

Skrzydełka możemy podać ze wszystkim na co mamy ochotę. Ja wczoraj zaserwowałam z klasyczną sałatką grecką.

Składniki:
1. sałata lodowa
2. duży pomidor
3. ogórek zielony
4. cebula czerwona
5. papryka czerwona
6. kilka oliwek
7. ser feta
8. przyprawy np. do kuchni włoskiej
9. oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pomidory, ogórki, paprykę i ser feta pokrojone w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do reszty. Na koniec wrzucamy kilka oliwek, posypujemy całość przyprawami i polewamy oliwą.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz