wtorek, 19 lutego 2013

Sajgonki pysiowe

One rządziły na Sylwestrze 2012/2013 !!! organizator mówił, że uratowały go na kaca:D



Składniki:
1. 0,5 kg mięsa mielonego
2. jedna duża marchew 
3. pół opakowania grzybków mun
4. opakowanie makaronu chińskiego
5. jedna duża cebula 
6. kapusta pekińska
7. sól, pieprz
8. sos sojowy - ale niekoniecznie
9. papier ryżowy – najlepszy jest ten duży, w przypadku małego należy brać po dwa na jedna sajgonkę, jak dojdziecie do wprawy wtedy będzie potrzebny jeden

Sposób przyrządzenia:
Do ogromnej miski wrzucamy mięso mielone, startą na grubych oczkach marchew, grzybki mun (najpierw moczymy w gorącej wodzie i kroimy w kosteczkę), makaron (namoczony w gorącej wodzie odcedzony i pokrojony), cebulę w kostkę, kapustkę , sól, pieprz i ew. sos sojowy. Wszystko razem mieszamy i jeszcze doprawiamy.
Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni, nakładamy farsz i zawijamy jak na opakowaniu.  Smażymy w głębokim oleju.



PROPOZYCJA RYŻU DO SAJGONEK PYSIOWYCH:
1. ryż
2. marchew
3. cebula
4. curry
5. sól. pieprz
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy marchew startą na tarce i dalej smażymy, na koniec dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy pieprzem, solą i curry.



SMACZNEGO

Jest to danie trochę pracochłonne, ale pysiowe i ważne że wychodzi około 40 sztuk.
Danie świetnie sprawdza się nie tylko jako obiadowe, ale jako przekąska imprezowa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz