Jeśli nikt z was nie lubi mycia i krojenia pieczarek, nie lubi obierania i krojenia cebuli itp. to...nie przejmujcie się, mamy na to sposób... telefon do Kylka :D
Składniki:
1. mąka
2. 200 ml mleka 3,2%
3. pół op. drożdży
4. 30 dag pieczarek
5. 4 cebule
6. 40 dag sera żółtego
7. pętko kiełbasy
8. trzy papryczki jalapeno
9. czosnek
10. mały koncentrat pomidorowy
11. keczup
12. przyprawy: do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek
13. sól, pieprz
14. olej słonecznikowy
15. dobre piwo:)
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Następnie dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy dosypując tyle mąki, by osiągnąć jednolitą masę. Uważajmy, żeby nie przesadzić z mąką, bo ciasto nie wyrośnie. W międzyczasie dodajemy do formowanej masy olej, przyprawę do kuchni włoskiej, sól, pieprz, cukier i 3 ząbki świeżego czosnku pokrojone w plasterki. Garnek z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy przy palnikach na których smażymy po kolei: cebulę pokrojoną w paski, pieczarki i kiełbasę w plasterki. Gdy usmażymy już składniki to wyciągamy ciasto z garnka (powinno nam ładnie wyrosnąć w międzyczasie) i wałkujemy na stolnicy, formując okrągły placek. Rozkładamy placek na blaszce polewając sosem pomidorowym (koncentrat wymieszany z 2 łyżkami keczupu, 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, czosnku granulowanego i ziołami j.w.). Następnie rozkładamy równomiernie cebulę, pieczarki, kiełbasę, a na wierzchu posypujemy serem. Dla pikantności układamy na serze papryczki jalapeno. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy na 200 stopni na 30 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz