niedziela, 17 marca 2013
Schab serowo-pieczarkowy
Składniki:
1. schab 1 kg
2. mała cebula
3. 30 dag pieczarek
4. dwa podłużne serki topione ze szczypiorkiem
5. trochę włoszczyzny
6. przyprawy: 1 liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, pęczek sczypiorku
7. kapusta pekińska
8. marchewka
9. ogórek zielony
10. papryka
11. oliwa
12. lubczyk
13. cytryna
14. sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab - schab kroimy na porcje (tak jak na schabowe) i zalewamy go wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy na "wolnym ogniu" ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę. Gotujemy do miękkości. Na koniec rozpuszczamy dwa serki topione, chwilę gotujemy, na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Surówka - do poszatkowanej pekinki dodajemy drobno pokrojoną paprykę i ogórka, marchewkę ścieramy na drobnych oczach. Doprawiamy wszystko do smaku sosem zrobionym z kilku łyżek oliwy, połówki cytryny, soli, pieprzu i ziół, my akurat mieliśmy pod ręką lubczyk:)
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz