Sylwanka tego dnia była bardzo głodna, a wiadomo że nic tak nie zaspokaja apetytu jak makaron!
Składniki:
1. makaron Maccheroni
2. mięso mielone wieprzowo-wołowe (0,5 kg)
3. pomidory w puszce
4. koncentrat pomidorowy
5. dwie duże cebule
6. trzy ząbki czosnku
7. jedna marchewka, jedna pietruszka
8. dwie papryczki jalapeno
9. ser Grana Padano
10. olej
11. sól, pieprz
12. przyprawa do kuchni włoskiej, papryka ostra mielona,
majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso wrzucamy na rozgrzany w garnku olej i smażymy na "małym ogniu" (ja ustawiłam na 4 w skali 9-stopniowej) około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy cebulę, smażymy do zeszklenia i wrzucamy do mięsa. Siekamy drobno papryczki jalapeno, a na tarce ścieramy marchewkę i pietruszkę. Kroimy również pomidory z puszki i wszystkie składniki wrzucamy do garnka z mięsem. Dla lepszej gęstości sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy sos już będzie dochodził, przygotowujemy w dużym garnku wodę na makaron. Do gotującej się wody wrzucamy nasze Maccheroni i gotujemy ok. 7 minut. Gdy makaron będzie gotowy, polewamy go sosem i posypujemy startym Grana Padano.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz