wtorek, 12 marca 2013

Mielony Sylwanki z kapustą















Składniki:
1. mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5 kg
2. 1,5 cebuli
3. bułka tarta
4. jedno jajko
5. olej
6. natka pietruszki
7. sól, pieprz
8. kapusta kiszona
9. jedna marchew
10. zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:
Kotlety - do garnka wrzucamy mięso mielone. Dodajemy jajko, garstkę bułki tartej, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu raz z jednej, raz z drugiej strony.
Surówka - kapustę kiszoną szatkujemy drobno. Dodajemy do niej marchew startą na małych oczkach i pokrojoną drobno połówkę cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz