środa, 13 marca 2013

Sałatka Gyros















Składniki:
1. duża pierś z kurczaka
2. duża puszka kukurydzy 
3. dwie cebule czerwone
4. sałata lodowa
5. majonez
6. dwa ząbki czosnku
6. przyprawa gyros
7. keczup
8. sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w dosyć małe kawałki, wrzucamy do miski, obsypujemy w przyprawie gyros i odstawiamy na chwilę. Kroimy drobno cebulkę, a sałatę płuczemy w durszlaku rozrywając na mniejsze części. Kukurydzę odsączamy i wyjmujemy z puszki. Gdy nasza pierś się już trochę przegryzie to wrzucamy na rozgrzaną patelnię (musimy pamiętać, aby nie był ustawiony zbyt duży "ogień", gdyż kurczak musi być miękki) i smażymy ok. 10 minut, doprawiając solą i pieprzem. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki nakładamy 2 łyżki majonezu, wciskamy 2 ząbki czosnku i wszystko mieszamy. Gdy pierś już będzie gotowa to odkładamy na bok, aby przestygła. Do naczynia (ja używam żaroodpornego, gdyż jest mi najwygodniej robić warstwy) układamy kolejno: kurczaka, cebulkę, keczup, kukurydzę, sałatę, sos czosnkowy i ponownie sałatę (sos czosnkowy ma być niespodzianką, więc ukrywamy go między dwoma warstwami sałaty).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz