Składniki:
1. łosoś wędzony 0,5 kg
2. dwie torebki ryżu
3. 1 marchew
4. 20 dag pieczarek
5. 1 cebula
6. 1 cytryna
7. 1 gałązka pomidorków koktajlowych
8. 1 łyżeczka curry
9. oliwa
10. łyżka masła
11. przyprawa do ryb
12. sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Łosoś - w naczyniu żaroodpornym układamy łososia. Zalewamy oliwą, następnie posypujemy przyprawą do ryb i układamy kilka plasterków cytryny. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Ryż - gotujemy ryż 12 minut. W tym czasie ścieramy marchew i pieczarki na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na odrobinie oliwy. Do ugotowanego ryżu dodajemy usmażone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Danie jest przepyszne. Jest niemożliwym, aby coś zostało drugi dzień, nawet jak ktoś nie jest łakomczuchem :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz