wtorek, 14 maja 2013

Kurczak na ryżu


 

Składniki:
1. 1 kg skrzydełek
2. dwa woreczki ryżu
3. dwie duże cebule
4. kostka masła
5. trzy szklanki wody
6. sześć łyżek ketchupu
7. cztery ząbki czosnku
8. przyprawy - dwie łyżki vegety, zioła prowansalskie, papryka ostra, tymianek, przyprawa do kuchni włoskiej, sól, pieprz, łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka myjemy, suszymy i mieszamy z wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku oraz z ziołami. Odstawiamy pod  przykryciem na dwie godziny. Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy wodę, wyciśnięty czosnek, zioła, sól, pieprz , cukier, ketchup i mieszamy do zagotowania. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, układamy cebulę pokrojoną w krążki, na to skrzydełka i polewamy całość sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 i 20 min. Po mniej więcej 40 minutach warto skrzydełka przewrócić na drugą stronę.

Naprawdę super danie "jednogarnkowe". Bardzo polecamy. Można podawać z ogórkiem kiszonym, małosolnym albo z surówką z kapusty kiszonej, którą możecie znaleźć we wcześniejszych postach.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz