Składniki:
Hamburgery:
1. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2. pół cebuli
3. dwa ząbki czosnku
4. olej słonecznikowy
5. łyżka musztardy sarepskiej
6. świeża kolendra
7. dwi łyżki wody
8. jajko
9. bułka tarta
10. sól, pieprz
11. oliwa z oliwek
Szparagi:
1. pęczek szparagów
2. jogurt mały naturalny
3. ząbek czosnku
4. łyżka majonezu
5. paczka płatków migdałowych
6. sól, pieprz, cukier
4. łyżka majonezu
5. paczka płatków migdałowych
6. sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Hamburgery - Do garnka wrzucamy kolejno: mięso, jajko, sól, pieprz, olej słonecznikowy. Wszystko mieszamy. Kroimy drobno cebulę, czosnek oraz kolendrę i dorzucamy również do garnka. Do naszej masy na hamburgery dodajemy musztardę, trochę wody, bułkę tartą. Całość mieszamy i zaczynamy formować hamburgery. Nasze hamburgery układamy na grillu używając niewielką ilość oliwy, by nie przywarły (ja użyłam tostera-sandwicha z funkcją grill, możemy równie dobrze użyć patelnię grillową).
Szparagi - Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i wrzucamy do wrzącej wody (woda plus szczypta soli i szczypta cukru). Gotujemy 10 min. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, łyżką majonezu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Płatki smażymy na patelni na wolnym ogniu, gdy się lekko zarumienią są już gotowe. Szparagi po ugotowaniu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz